Kung Fu in Arnhem

DUIZENDEN JAREN OUDE KENNIS EN WIJSHEID

De Gele Keizer Standaardiseerde De Eerste Kung Fu Stijlen

Huangdi – De Gele Keizer

De term Kung Fu komt niet alleen voor binnen de stijlen.
Het verwijst naar de tijd, moeite en arbeid die je in het beheersen van een vaardigheid gelegd hebt.

Kung Fu wordt echter voornamelijk gebruikt als verzamelnaam voor Chinese vechtstijlen.
Het is dus niet een gevechtskunst op zich!
De term Kung Fu heeft dezelfde functie als “bal” bij ons. Voetbal, Volleybal, Basketbal enz.
Je begrijpt altijd dat het een sport is waarbij gespeeld wordt met een bal.

Geschiedenis van het Kung Fu

Het bewijsmateriaal voor het bestaan van vechtsport technieken gaat duizenden jaren terug in de geschiedenis. Het lijkt erop dat de Chinese Gele Keizer Huangdi, die in 2698 v.c. de troon besteeg, begonnen is de martiale kunsten te standaardiseren.
Hij heeft een vorm van worstelen voor zijn troepen ontwikkeld die Jiao Di heette.
Uiteindelijk werd Jiao Di ontwikkeld en werden bewegingen zoals houdgrepen, stoten en weringen toegevoegd.
Het werd zelfs een sport tijdens de Qin dynastie (ongeveer in 221 v.c.).

Bodhidharma

Bodhidharma - Verre Voorvader Van Het Wing Chun Kung Fu

Tamo

Kung Fu bereikte zijn climax in de Shaolin tempel.
Hier werd het door de monniken bedreven voor de gezondheid en als zelfverdediging tijdens hun zoektocht naar verlichting. De eerste Shaolin Tempel was een Boeddhistisch klooster en is gebouwd in 377 in Henan.
In 527 reisde de Boeddhistische prins Bodhidharma naar de tempel.
Hij trof de monniken in slechte gezondheid. Bodhidharma gaf de monniken een reeks oefeningen die kracht, vitaliteit en innerlijke energie ontwikkelde. Deze oefeningen worden beschouwd als het oorspronkelijk Shaolin Kung Fu.

Cultuur

Het is ook van belang om te beseffen dat de Chinese vechtstijlen heel lang een filosofische en spirituele plek in de Chinese cultuur hebben gehad.
De Chinese vechtstijlen ontwikkelden zich gelijktijdig met de opvattingen van het Confucianisme en het Taoïsme tijdens de Zhou Dynastie (1045 v.c. – 256 v.c.). Het was geen geïsoleerde ontwikkeling. Het Taoïstische begrip van Yin en Yang werden verbonden met de harde en zachte technieken van Kung Fu.

De vechtkunsten werden ook onderdeel van de begrippen van het Confucianisme, omdat ze onderdeel werden van de ultieme dingen die mensen moesten leren. Kung Fu werd in China als een integraal onderdeel in de opleiding van geleerden en leiders van de overheid gezien.
Chinezen hechten groot belang aan het beoefenen van Kung Fu, omdat het respect, geduld, nederigheid en moraal bij brengt aan de Kung Fu beoefenaren.

In China is Kung Fu vaak een onderdeel van het dagelijks leven. Er zijn geen hangplekken of buurthuizen.
Daar is er de plaatselijke Kung Fu school die zorgt voor ontspanning en lichamelijke oefening.

Om het te beheersen kost moeite. Daarom heet iets ook ‘de moeite waard’. Trainen en opgeven zijn beiden een leer proces. Wees slecht in het opgeven! Je hoeft hiervoor geen Shao Lin monnik te zijn.

van Shaolin naar Wing Chun

BRANDENDE TEMPELS
Aan het einde van het Ming tijdperk (1368-1644 na Christus) verbrandde de Chinese keizer alle Shaolin tempels uit angst voor de martiale kunsten van de monniken. Vijf grootmeesters wisten te ontsnappen. De naam van één van deze grootmeesters was Ng Mui. Deze lange geschiedenis leidde uiteindelijk naar het ontstaan van de Nederlandse Wing Chun Federatie.